Brown ale (amerikansk)
En öltyp där såväl malt som humle ska ge ett stortoch komplext intryck utan att endera dominerar. Alkohol 5.0 - 6.0% (vol).Brown Ale har inte många likheter med den brittiska varianten som dock är dess ursprung. Humlekaraktär med citrustoner ska vara tydlig till kraftig både i smak och arom. Även om amerikanska och andra nya humlesorter dominerar, så används ofta även engelska och tyska sorter. Maltigheten ska vara tydlig till rik. Användandet av många mörka maltsorter ger lättrostade toner, nötighet, karamell och choklad. Ofta används renjäsande jäststammar för att hålla fruktigheten på en relativt låg nivå. Alkoholhalten och framförallt beskan är högre än i den brittiska varianten. Förutom malt används ofta små mängder av olika sockerarter såsom melass, honung, lönnsirap, majssocker och kandisocker. Max 25% av humlen används i bittergivan. Torrhumling är vanligt.
Exemepelöl
- Jackie Brown 5,9%/Mikkeller