Om oss

Från ord till handling

Två bryggares stapplande första steg in i en ny värld

Hösten år 2011 gjorde vi slag i tidigare diskussioner och köpte in ett startkit efter intensivt googlande på diverse sidor.

Kittet bestod av en 30 liters jäshink med termometer och jäsrör, mätglas och hydrometer, hävert, humlepåsar och en 3 liters e-kolv för att kunna odla en egen förkultur vilket kanske var lite överkurs för oss nybörjare.

Lördagen den 8 oktober dammades en 10 liters kastrull av och en ny resa tog sin början. Dagen till ära hade vi bestämt oss för att brygga en engelsk bitter. Vi hade hittat ett recept med en detaljerad beskrivning av samtliga steg i bryggprocessen.

Den första gyllene brygden bestod av Göteborgs goda kranvatten som tappades upp i köket på Djurgårdsgatan 24 i Majorna. Malten som användes var en Viking Pale Ale Malt och en Pale Crystal Malt som mäskades i en kastrull i ugnen. Lakvatten värmdes i allahanda småkastruller och häverten kom väl till pass för att skilja malt och vört åt. I vörtkoket användes East Kent Goldings humle som både bitter-, smak-och aromgivare.

När koket väl var i mål var det dags att kyla ner det vilket tog tid eftersom vi endast hade det bistra Göteborgsvädret till hjälp för att lösa detta.

Därefter hällde vi förväntansfullt upp vörten i mätglaset och såg hur hydrometern guppade upp och ner men slutligen stannade på en minst sagt moderat nivå. Vi stod som två fågelholkar och kliade oss i huvudena och undrade vad som hade gått snett. Vi hade ju följt receptet och beskrivning till punkt och prickar och borde i alla fall ha uppnått en potentiell styrka runt 4-5 procent.

Googlandet tog fart igen och efter lite efterforskningar kunde vi konstatera att malten givetvis borde har krossats innan mäskningen. Det var inte mycket att göra åt detta, vi tillsatte sockret som vi hade hemma och slängde i jästen, Wyeast XL 1968 London ESB Ale.

Därefter fick den stå och jäsa i 10 dagar och därefter tappade vi upp ölet på flaskor som fick stå ytterligare en vecka innan det var dags för den stora dagen. Vårt första öl skulle avnjutas!

Det färdiga ölet serverades till ett glatt gäng på en herrmiddag. Det var en himla tur att inköp också hade gjorts på systembolaget!  Den bleka drycken som herrarna fick i sina glas hade kolsyrats med hjälp av en sodastreamer för att åtminstone få lite kolsyra i sig och kunde nog i alla fall mäta sig med lättöl när det gäller alkoholstyrkan, men knappats när det kommer till smakupplevelsen.

Nu har det gått ca 3,5 år sedan vi drog igång och mycket har hänt sedan dess. Vi har båda blivit pappor till ett antal olika öl och varsitt litet busfrö som har ”hjälpt till” att brygga öl när vi har varit föräldralediga. Nya investeringar har gjorts och hösten 2013 köpte vi ett Brewster bryggverk från danska Brewolution och en Coronakvarn från Brewferm för att mala malten. Tidigare har vi använt en mortel vilket var väldigt tidskrävande.

Har ni hittat hit så kan ni även konstatera att vi har gått och skaffat oss en hemsida. Här är det tänkt att vi ska lägga upp öl och matrecept samt bilder och reflektioner över både det vi har i glaset samt utrustning, litteratur med mera.

Vi tar gärna emot tips och förslag på förbättringar både när det gäller sidan och recepten. För även om vi gillar att kalla oss bryggmästare, ett ord som smakar fint i munnen, så har vi fortfarande väldigt mycket att lära och är fortfarande glada amatörer.

Det var allt för denna gången, med hopp om återseende!

Bryggmästarna Markänger och Strand